poniedziałek, 2 czerwca 2014

Szparagi pieczone z szynką

Szparagi zapiekane z szynką to szybka propozycja na przystawkę ale również danie, które można rozwinąć na kilka sposobów. Możemy np. upiec je na obiad jako tartę na arkuszu ciasta francuskiego albo zrobić bardziej treściwe danie dodając jajko na miękko i grzanki. Szparagi można też podać z jajkiem sadzonym albo jajkiem w koszulce i delektować się sosem powstałym z płynnego żółtka. Dobra jest też wersja z  jajkiem ugotowanym na twardo, które siekamy drobniutko i rozsypujemy na szparagach. Polecam również spróbować dorzucić kawałki koziego serka i z nim zapiec szparagi albo po wyjęciu z piekarnika podać danie z płatkami parmezanu. Eksperymentujcie z różnymi połączeniami by w pełni wykorzystać tak krótki sezon szparagowy. Następny dopiero za rok:-( Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ale pyszności :))) czekałam na takie cudeńko!
    Świetne są te rysunki :))) To ręcznie malowane? :)))) - Super!!! Nic tylko je w jakiejś książce kucharskiej wykorzystać! :)
    Uściski :-***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie teraz szparagi na tysiąc sposobów;-) Wszystko ręcznie, zawsze ręcznie tylko przy użyciu różnych narzędzi:-) Ciekawa jestem, która forma bardziej do Was przemawia. Z tą książką to raczej nie tak szybko ale nigdy nie mów nigdy;-))) pozdrawiam ciepło*

      Usuń
    2. Wiesz, że ja obydwie formy uwielbiam ;-))) Nie mogłabym się na jedną zdecydować, bo każda jest inna i ma w sobie moc uroku :-* Co do książki nigdy nie mów nigdy może prędzej niż myślisz ;-))
      uściski :-**

      Usuń
  2. Na kolacyjkę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń