piątek, 6 marca 2015

Gofry bananowe

Dzisiaj wspomniany wcześniej przepis na gofry. Rysunek trochę z przymrużeniem oka bo i gofry różnią się od tradycyjnych. Nie ma w nich masła ale jest tłusty, grecki jogurt, cukru też nie ma są za to słodkie, dojrzałe banany. Mąka nie biała lecz orkiszowa i owsiana (czyli zmielone płatki owsiane) no i oczywiście szczęśliwe jajko:-) Gofry są inne niż te z budki nad morzem ale smak mają wyborny. Często robię je na śniadanie nawet w tygodniu bo nie wymagają długich przygotowań. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce więc nie zostaje nam dużo do mycia a gofry same pieką się w gofrownicy. Ciasto powinno być dosyć gęste, takie żeby powoli spadało z łyżki. W razie potrzeby dolejcie jeszcze trochę wody. W zależności od rozmiaru gofrownicy nakładajcie po 2-3 łyżki masy. Powinno wyjść około 6 gofrów. Podajcie do nich dżem, sezonowe owoce lub cukier puder. Ja w wersji na szybko serwuję je z jogurtem i syropem klonowym. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz