sobota, 25 lipca 2015

Lody bananowe, czekoladowe


Kolejne lody na bazie bananów. Takie lody królują u mnie podczas letnich dni. Są szybkie do zrobienia i pyszne. Minimum składników a maksimum smaku. Lody bananowe są fantastyczne też z tego względu, że można z nich komponować dowolne smaki. Dodajcie tahini i miód dla lodów chałwowych, czekoladę i drobno posiekaną miętę, maliny lub inne drobne owoce, masło orzechowe i kawałki orzechów, espresso dla kawoszy, klasycznie z ziarenkami wanilii czy nawet dowolną konfiturę, której macie nadmiar. Możliwości smakowych jest bardzo wiele i na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak. Zachęcam do eksperymentów i zabawy w kuchni. Smacznego!

ps. Mrożone banany blendują się dosyć dobrze ale trzeba mieć dobry blender, najlepiej z nożami do kruszenia lodu. Ja na początku włączam właśnie tą funkcję po czym gdy banany już są w małych kawałkach blenduję na średniej szybkości aż powstanie gładka masa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz