sobota, 27 września 2014
Krem czekoladowy z migdałów
Trochę odmienny od kremu orzechowego ale równie dobry. Migdały przed zmieleniem można podprażyć na patelni lub na blasze w piekarniku, krem będzie miał tedy intensywniejszy smak. Ja, w zależności od ilości wolnego czasu, stosuję dwie metody:-) Jeśli nie macie akurat migdałów możecie je zastąpić innymi orzechami lub ich mieszanką.
Można również dodać ekstrakt z wanilii, cynamon, kardamon lub inną ulubioną przyprawę. Kombinacji jest wiele
i możecie zrobić ten krem według swojego uznania. Uważajcie żeby nie przesadzić z ilością mleka bo możecie zrobić orzechowe smoothie;-) U mnie wystarczyły dwie łyżki mleka. Proponuję dodać migdałowe dla pełnego smaku.
Krem migdałowy można trzymać przez ok 3 tygodnie w lodówce ale u mnie znika w ciągu kilku dni. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To może pomóc przetrwać jesień ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie:-)
Usuńpycha, wielkie dzięki
OdpowiedzUsuńIdealnie by smakował do Twoich ciasteczek - mniam, aż ślinka cieknie ;-))
OdpowiedzUsuń